Undervisningen på Vallentuna Friskola är varierad och består av såväl ämnesstudier och projekt som teman av ämnesövergripande karaktär. Viktigt för oss är att erbjuda alla elever goda möjligheter att tillägna sig nödvändiga baskunskaper såväl som fördjupning. Vi kombinerar digitala läromedel med fysiska läroböcker för att eleverna ska ges bästa förutsättningar för lärande.
Sedan läsåret 23/24 har vi en extra lässatsning för alla våra elever i åk 6 och åk 7. Klasserna har en obligatorisk lektion på 45 min/vecka i schemat för detta. Fokus på dessa lektioner är att genom olika lässtimulerande aktiviteter öka våra elevers läsförståelse, utöka och utveckla deras ordförråd, få dem att möta olika typer av textgenrer, författare och deras olika sätt att skriva samt vilken typ av budskap olika texter förmedlar. Detta gör vi genom att tillsammans fördjupa oss i olika typer av texter, både skönlitterära och faktatexter, genom högläsning, parläsning, “lyssnaläsning” och läsning i mindre grupper. Vi hoppas att vi genom denna satsning även kommer att väcka elevernas läslust och få dem att själva upptäcka texters olika fantastiska världar samt att det ska gynna dem i alla skolans ämnen.
Sedan flera år tillbaka erbjuder vi också X-matte för samtliga årskurser. Det innebär ett pass på 50 min/vecka (ej obligatoriskt) som ligger utöver ordinarie undervisning i matematik och i de allra flesta fall är det läraren som undervisar klassen i matematik som har detta.
Alla elever på skolan har en egen Chromebook. Det är enheter av hög kvalitet som eleverna lånar av skolan under hela sin skoltid.
Vi arbetar i G Suites for Education som möjliggör för kreativitet, samarbete, kommunikation, struktur och formativ bedömning. Eleverna har genom plattformen enkel tillgång till molnbaserade applikationer som dokument, kalkylark, presentationer och lagring i Drive.
Alla klasser och ämnen har ett digitalt klassrum i Classroom. Med Classroom kan lärare och elever logga in från valfri digital enhet för att komma åt klassuppgifter, kursmaterial och lärarkommentarer.
I skolplattformen SchoolSoft finns aktuell information till elev och vårdnadshavare, schema, kontaktuppgifter mm. Läs mer HÄR.
Sedan läsåret 23/24 har vi återigen samarbete med Vetenskapens Hus. Genom att boka in studiebesök där erbjuds eleverna hands on-experiment med modern forskarutrustning inom biologi, fysik, kemi, matematik och teknik i dels laboratorier vid AlbaNova universitetscentrum och i Naturens Hus i Bergianska trädgården. Deras skolprogram för elevgrupper och kurser för unga på helger och lov handleds av studenter från KTH och Stockholms universitet. Dessa ”besöksledare” verkar som förebilder för de besökande eleverna när de beskriver sin egen utbildning och berättar om livet som student. Alla deras skolprogram följer läroplanen och anknyter till FN:s mål för hållbar utveckling nr 4, “God utbildning för alla”. De ger också fortbildningar för lärare som ges möjligheten att möta forskningen och fördjupa sig inom olika ämnesområden.
Genom skollicens på NE.se har alla elever egen inloggning till NEs uppslagsverk. Vi har även skollicens på Inläsningstjänst där eleverna har möjlighet att lyssna på läromedel. I musikundervisningen arbetar eleverna både med instrument men också med digitalt musikskapande i Soundtrap.
Programmering jobbar vi med i bl.a. LEGO och Scratch.